Mera Fack…

Återigen är facket på tapeten. De som inbillar sig att fackets agerande handlar om solidaritet med de utländska arbetarna, bör tänka om! Företaget HADE gått med på att teckna kollektivavtal och att betala minimilönen enligt kollektivavtalet. Det gick inte Byggnads med på – de ville att företaget skulle betala Stockholmslöner. Hade företaget gått med på det, så hade facket sannolikt hittat någon annan omöjlig klausul som de ville ha med i avtalet. Syftet var ju inte att ge de lettiska arbetarna skäliga villkor – syftet var att tvinga bort dem från arbetsmarknaden.

Det skadestånd som AD har dömt ut är patetiskt litet – varför ska det inte omfatta ekonomisk skada, när det var detta de orsakade? Företaget gick ju i konkurs – det framgår inte om den svenska blockaden var orsak till detta, men man kan nog tryggt utgå från att den bidrog.

Det är skojigt att man i artikeln skriver att EU ”oväntat” slagit fast att Byggnads blockad var olaglig. Det är nog bara fackliga representanter, journalister på TT och annat vänsterfolk som tycker det.  Det var verkligen inte oväntat – det hade vem som helst med ett modikum av juridisk kunskap kunnat räkna ut. Faktum är att man inom EU håller på att arbeta på ett centralt system för att kunna lämna anbud över gränserna för olika projekt, just därför att principen om rörlighet över gränserna är så viktig!

Annonser
Explore posts in the same categories: Arbetsmarknad

3 kommentarer på “Mera Fack…”

 1. Pia Says:

  Vad kul att du uppskattade mitt inlägg, och kul att läsa din blogg! Lustigt hur facket använder en retorik som antyder att de gjort allt för arbetarnas bästa när de faktiskt bara handlar i egen sak!


 2. Byggnads är också för fri rörlighet och frihandel över gränserna. Men vi vill att de ska ske på lika villkor. Varför ska en utländsk arbetare ha en lägre lön en svenska dito? Är de inte värda samma lön? Vi tänker inte be om ursäkt för att vi arbetar för att utländska byggnadsarbetare i Sverige ska få samma villkor som sina svenska kollegor. Det handlar om människors lika värde.

  109 kronor per timme var vad byggföretaget Laval sade sig vilja betala de anställda vid bygget i Vaxholm. 145 kronor var Byggnads krav (dåvarande genomsnittslön för byggarbete i stockholmsområdet). 164 kronor är den timförtjänst som NCC:s byggnadsarbetare hade när bygget slutfördes. Cirka 30-35 kronor (4 000 – 6 000 kronor per månad) blev den verkliga timförtjänsten för de lettiska byggnadsarbetarna.

  • synpunkten Says:

   Hej Dan,
   Jag är säker på att de lettiska byggarbetarna hade varit mer än nöjda med 109 kr i timmen – i stället för att få en lön som, med lettiska mått mätt, var utmärkt, fick de i stället åka hem igen och i bästa fall arbeta för halva den lön de skulle ha fått i Sverige. Jag kommer aldrig att tro annat än att Byggnads agerande var ägnat att bevara jobben för sina egna medlemmar. Det är uppenbart att man inte hade något altruistiskt syfte att förbättra situationen för de lettiska arbetarna. På vad sätt skulle detta agerande på något vis försvara principen om människors lika värde?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: