Mera om arbetsmarknaden

Läste nyss om ytterligare en arbetsgivare som väljer bemanningsföretag i SvD. Signaturen EVA föreslår i kommentarerna att man skulle dubbla arbetsgivaravgiften för bemanningsföretagen. Jag tycker i stället att man ska göra arbetsgivaravgiften billigare ju längre en person har varit anställd på samma företag och samtidigt avskaffa LAS. Därmed lönar det sig för företagen att behålla sina anställda och ge dem skäliga villkor, samtidigt som man inte lär avskeda folk utan goda skäl, eftersom det blir dyrare.

Annonser
Explore posts in the same categories: Arbetsmarknad

4 kommentarer på “Mera om arbetsmarknaden”

 1. Olbap Says:

  Detta är en anpassning till förhållanden som gällt i större delen av Västvärlden i drygt 20 års tid: företagen har sin ”viktiga” personal stamanställd (ledning, utveckling, kvalificerade jobb), ”produktionen” (av tjänster eller saker) outsourcas till bemanningsföretag som tack vare en konstant hög arbetslöshet (i hela Västvärlden) ser till att hålla lönerna NERE. Denna reserv av ständigt arbetslösa (som alltid ökar, tack vare nya årskullar/invandring) är en garant för billiga omkostnader för all verksamhet som inte rent fysiskt kan flyttas till låglöneländer.

 2. synpunkten Says:

  Min poäng ovan är att det är ett obestridligt faktum att företag driver sin verksamhet i vinstsyfte – således måste det bli mer lönande att ha anställda än att anlita bemanningsföretag. Ett förslag vore då att göra det billigare och mindre riskfyllt att ge folk fast anställning, t.ex. med lägre arbetsgivaravgifter ju längre en anställd har arbetat vid ett företag. Vidare måste LAS ändras/avskaffas, och det måste till en morot för arbetsgivarna att vilja behålla sina anställda under längre tid.

 3. Anderson Says:

  Under 90-talskrisen hedrade Mona Sahlin och välkomnade alla bemanningsbolag. Det kördes i varenda upplaga. Hon gav stora eloger till bl.a bolagsbolaget i Värmland där folk kunde jobba via dem som anlitade istället för anställda.

  • synpunkten Says:

   Ha! Ja, det förvånar mig inte ett dugg. Personligen tror jag säkert att bemanningsföretag har sin plats och sin nytta – men jag tycker det är synd när företag tvingas anlita all sin arbetskraft via bemanningsföretag på grund av LAS. Det är dåligt för företagen och sämre trygghet för de anställda.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: