Burka eller inte burka

Nu har alltså Belgiens underhus röstat för ett förbud mot att bära burka. Kritiken från människorättsorganisationer förefaller ganska obefogad. Ett argument är att de kvinnor som bär burka i och med detta kommer att tvingas hålla sig hemma. Det är möjligt, men jag tror att det skickar ett starkare budskap till muslimerna – nämligen det att män och kvinnor är lika värda, kvinnor är inte ägodelar som man kan gömma eller sexobjekt som måste döljas för andras lystna blickar.

Amnesty säger att kvinnors användning av heltäckande burka är ett uttryck för religionsfrihet och yttrandefrihet.  Förlåt – men jag kan inte hålla med. Det är ett uttryck för ett systematiskt kvinnoförtryck som vi alla borde bekämpa med alla medel tillgängliga. Vad säger Amnesty egentligen om att i vissa muslimska länder får kvinnor inte köra bil, eller åka skidor (alldeles för sexiga rörelser, enligt mullorna), eller rösta, eller själva bestämma vem de ska gifta sig med? Att en kvinna som blir utsatt för våldtäkt får spöstraff (eller värre)? Det är klart att alla människorättsorganisationer fördömer även detta – synd bara att de inte förstår att hela systemet baseras på att man gör kvinnor till objekt och att ett förbud mot burkor kanske är ett steg i rätt riktning för att bekämpa verkligt förtryck.

Tänk om man inom islam i stället för burkor hade kvinnor i koppel. Skulle fler länder i Europa förbjuda detta då? Med all sannolikhet! Skulle Amnesty fördöma ett förbud mot att hålla sin hustru i koppel? Med all sannolikhet inte!

SVD

DN

Annonser
Explore posts in the same categories: Uncategorized

5 kommentarer på “Burka eller inte burka”

 1. Mats Says:

  Det handlar inte om burka/niqab. Det handlar om ett förbud att vara anonym. Man skall inte kunna befinna sig på allmäm plats utan att bli identifierad. Med fler och fler övervakningskameror kopplade till ansiktigenkänningssystem kommer alla människor på allmän plats att bli registrerade. Genom att kalla det för ett förbud mot burka/niqab, kopplat till kvinnoförtryck, kan man få med sig de politiskt korrekta samtidigt som man kopplar det till islam och därigenom få med de politiskt inkorrekta. Genialt!

  • synpunkten Says:

   Det må så vara – mitt inlägg är emellertid ett svar till de som tycker att ett förbud är en inskränkning av mänskliga rättigheter. Jag tycker snarare att man slår ett slag FÖR mänskliga rättigheter. De politiskt korrekta skjuter sig i foten – genom att sätta ett högt värde på religionsfriheten, sätter man ett lägre värde på individen.

 2. Dan Says:

  Mats har en mycket bra tanke om detta! Samt kan läggas till. Förbjud sprayburkar, de står för klotter. Förbjud Alkohol de står för majoriteten av kvinnomisshandel. Förbjud Katolska kyrkan deras präster våldtar barn, och tvingar folk till HIV istället för Kondomer. Förbjud Judiska utryck de är bosättare som ockuperar ett annat lands mark. Förbjud demonstrationer, demonstranter slåss ju bara är bara upprörande. Förbjud punkare de visar bara på hur utsatta de är, hur deras ungdomlighet och anarkism sticker oss i ögonen. Förbjud Black metal musiker de promotar satan och offrar djur, bränner kyrokor. Förbjud allt, misstänk alla, stäng in alla, sopa gatorna rena.
  Summan är att innan man lägger locket på, kanske man borde fundera på om alla är som vår förinställda sinnesbild gärna ”vill” oss att tro. Svaret på den frågan har historien redan påvisat. Verkligheten brukar sällan stämma med förutfattade meningar. Dvs. Att förbjuda Burka på allmän plats kommer garanterat ge enorma tillbaka slag för det öppna samhället och isoleringen kommer öka i stor utsträckning.

  • synpunkten Says:

   Eller varför inte tillåta övergrepp i religionens namn? Varför inte säga att det är klart att vi inte ska lägga oss i hur andra utövar sin religion – vill de begå hedersmord, omskära småflickor eller tvinga småflickor att gifta sig med gamla gubbar som våldtar dom, så ska de givetvis få lov att göra det!

 3. salko Says:

  Råd om damkläder: bär aldrig någonting som skrämmer katten.
  P. J. O´Rourke
  Under alla dessa kläder är jag spritt språngande naken.
  Lillian Hellman (1905-1984)
  Kvinnorna gillar modet, för de vet att förpackningen då och då måste bytas för att innehållet fortfarande ska vara intressant.
  Noël Coward (1899-1973)
  Frihet föder laglöshet, laglöshet leder till förtryck, och förtrycker för tillbaka till friheten.
  Kvinnorna gillar modet, för de vet att förpackningen då och då måste bytas för att innehållet fortfarande ska vara intressant.
  Noël Coward (1899-1973)Honoré de Balzac (1799-1850)
  http://www.toonpool.com/cartoons/Gift_73793
  Burka
  by willemrasingart
  http://www.toonpool.com/cartoons/Burka_69372


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: